For this question, I think I cannot give you a precise answer. Madrid may lack the cache of Paris, the mystery of Venice or even Barcelona‘s reputation of nonchalance. But Spain’s crowning capital is simply graceful and it has nothing to be envious of.

Tiếng Việt

Madrid is a city of elegant boulevards, gorgeous mansions, and expansive, manicured parks. It is also renown for its world-class collections of European art, including works by Goya, Velázquez, and other Spanish masters. The heart of Madrid beats at Plaza de la Puerta del Sol where everything seems restless and the passions of Europe’s most passionate country are the fabric of daily life. For a few days, we were able to soak up this vivid atmosphere and caught a glimpse of the life in this fascinating city.

1. Exploring the Old Center of Madrid

While Plaza de la Puerta del Sol is the current centre of Madrid, the centre of old Hapsburg Madrid lies at the portico-lined Plaza Mayor. Built during the reign of Philip III, the plaza in Herrera style is used for public ceremonies and events. It has nine entrances and is surrounded by three-story buildings with 237 balconies facing the plaza.

madrid-1
Plaza Mayor

Not far from Plaza Mayor is the magnificent Palacio Real Madrid – the residence of the Spanish Royal Family at the city of Madrid. But it is only used for stated ceremony, and thus visiting is possible. With over 3400 rooms, the colossus building is the largest royal palace in Europe by room area. Entry cost is 10 €, but for EU citizen or student of EU universities: free. Directly opposite the palace is the Catedral de Nuestra Señora de la Almudena, the seat of the Roman Catholic Archdiocese of Madrid.

madrid-4
Palacio Real de Madrid
madrid-3
Catedral de Nuestra Senora de la Almudena

2. Strolling along Calle de Acalá

Calle de Acalá is the longest and most prominent boulevard in Madrid. Several important buildings and government offices are located on this street, including the Metrópolis, Banco de España, and the symbol of Madrid – Plaza de Cibeles. 

madrid-6
Metropolis
madrid-7
Plaza de Cibeles

My favourite building on this boulevard is, however, the Círculo de Bellas Artes. On the 7th floor of the so-called “Circle of Beautiful Art”, you will find yourself standing atop of Madrid as the entire city stretches out under your feet.

Madrid 5
Círculo de Bellas Artes

3. Relaxing in the Parque del Buen Retiro

The Parque del Buen Retiro (Buen Retiro Park) is one of the largest green areas in Madrid, filled with beautiful sculptures, monuments, galleries and peaceful lakes. It belonged to the Spanish Monarchy until 1868, when it became a public park and is currently used as hosts for a variety of events. The garden’s most extraordinary building is the Palacio de Cristal (Crystal Palace), a glass pavilion built in 1887.

madrid-8
Buen Retiro
madrid-9
Palacio de Cristal

4. Chocolate con churros for Breakfast

Elsewhere, churros might be just an ordinary snack. But at Chocolatería de San Ginés, it is a  gourmet experience. Located not so far from the Plaza Mayor, Chocolatería de San Ginés is counted as one of the oldest cáfes in Madrid. It is small, yet easy to be recognised thanks to the queue of customers who eagerly try their signature dish: chocolate con churros – unsweetened deep-fried dough dipping in hot dark chocolate. An incredibly good match!

madrid-13
Chocolatería de San Ginés

5. Dining at Mercado de San Miguel

Mercado de San Miguel really exceeds the general definition of a food market. Inside the fancy glass-walled building, tourists and madrileños mingle and enjoy tapas and other delicacies from every corner of Spain, varying from seafood, paella, to wine and sweets. It is one of the oldest and most beautiful markets in Madrid.

madrid-11
Mercado de San Miguel
madrid-12
Mercado de San Miguel

Madrid có gì đặc biệt?

Tôi nghĩ rất khó để có thể có được một câu trả lời chính xác cho câu hỏi này. Madrid không mang vẻ hào nhoáng của Paris, không bí ẩn như Venice, và có lẽ cũng không casual như Barcelona, nhưng thủ đô của Tây Ban Nha là một thành phố xinh đẹp và tràn đầy sức sống.

Madrid 5
Círculo de Bellas Artes

Điều này được thể hiện rõ nét qua những đại lộ xa hoa theo phong cách Belle Époque, những biệt thự và cung điện cổ kính, những công viên được chăm sóc cẩn thận, cũng như khu vực trung tâm Plaza de Puerta del Sol luôn luôn nhộn nhịp. Có người từng nói với mình: “Sự tấp nập và nhộn nhịp là một phần của thành phố này”. Suy cho cùng, Madrid dù sao cũng là thủ đô của đất nước  sôi nổi nhất châu Âu cơ mà. Trong vài ngày, mình đã có cơ hội cảm nhận cái không khí sôi động đó và sau đây là một vài highlight trong chuyến đi của mình.

1. Tham quan khu phố cổ

Quảng trường Plaza Mayor – trái tim của thành phố Madrid cổ – nằm cách trung tâm Plaza de Puerta del Sol vài con phố. Quảng trường theo phong cách Herrera được xây dựng vào khoảng thế kỉ 17, dưới sự trị vì của Vua Philipe III và được sử dụng cho các sự kiện lớn như lễ hội, chợ Noel và các sự kiện văn hóa khác. Ngày nay, nó là một địa điểm du lịch nổi tiếng của Madrid và thường được dùng để xác định vị trí trên bản đồ.

madrid-1
Plaza Mayor

Từ Plaza Mayor, bạn có thể đi bộ đến cung điện hoàng gia Palacio de Real Madrid. Mặc dù được xây dựng cho hoàng gia Tây Ban Nha, nhưng Vua Philip VI và gia đình không sống ở đây. Palacio de Real Madrid chủ yếu được sử dụng cho các nghi lễ và do đó bạn có thể vào tham quan. Với hơn 3400 phòng, nó là cung điện lớn nhất châu Âu tính về diện tích phòng. Giá vé vào tham quan là 10€ nhưng miễn phí với công dân EU hay sinh viên của một trường đại học thuộc EU. Đối diện cung điện là nhà thờ Catedral de Nuestra Señora de la Almudena, nơi đặt giáo hội Madrid.

madrid-4
Palacio Real de Madrid
madrid-3
Catedral de Nuestra Senora de la Almudena

2. Đi dạo trên Calle de Acalá

Calle de Acalá là đại lộ dài nhất và nổi tiếng nhất Madrid. Nhiều văn phòng chính phủ và tòa nhà quan trọng được đặt trên con đường này, bao gồm tòa nhà Metrópolis, Banco de España (Ngân Hàng Trung Ương Tây Ban Nha) và biểu tượng của thành phố – quảng trường Plaza de Cibeles.

madrid-6
Metropolis
madrid-7
Plaza de Cibeles

3. Thư giãn trong Buen Retiro

Từng là khu vườn của hoàng gia cho đến năm 1868, công viên Buen Retiro là một trong những công viên đẹp và lớn nhất Madrid. Với những tượng đá, hồ nước và hàng cây cắt tỉa cẩn thận, bạn dường như lạc vào một thế giới khác, thoát khỏi sự ồn ào náo nhiệt của cuộc sống thường ngày. Trong công viên, Palacio de Cristal (Lâu đài thủy tinh) – một tòa nhà bằng thép và kính được xây dựng vào năm 1887 – có lẽ là công trình ấn tượng nhất.

madrid-8
Buen Rentiro
madrid-9
Palacio de Crystal

4. Chocolate con churros

Có lẽ ở một nơi khác churros chỉ là một món ăn vặt thông thường, nhưng ở Chocolatería de San Ginés nó là một đặc sản. Vài bước chân từ quảng trường Plaza Mayor, bạn sẽ tìm thấy quán càfe này, quán tuy nhỏ nhưng rất dễ dàng để tìm ra vì lúc nào cũng có một hàng người xếp hàng để thử món chocolate con churros – bánh chiên (giống quẩy Việt Nam) nhúng chocolate đen nóng của quán.

madrid-13
Chocolatería de San Gínes

5. Mercado de San Miguel

Mercado de San Miguel vượt xa định nghĩa của một khu chợ thực phẩm. Nó là khu chợ cổ nhất và đồng thời là đẹp nhất Madrid. Bên trong tòa nhà bằng kính, khách du lịch và dân địa phương cùng nhau thưởng thức tapas và các món ngon từ khắp nới trên đất nước Tây Ban Nha, từ hải sản, cơm paella đến các loại rượu và bánh ngọt.

madrid-11
Mercado de San Migel
madrid-12
Mercado de San Miguel

29 comments

 1. Nice article! Everyone tells me Madrid is nothing special and a normal european city so I gave up on the idea but your article convinced me to go one day 😋

  Liked by 1 person

  1. Before my trip, I also heard the same thing. But things turned out differently. I even felt safer in Madrid than Barcelona, and the churros alone are already worth a trip 🙂

   Liked by 1 person

 2. My best friend who lived in Spain for nine months said to me that he loved Madrid more than Barcelona. Judging from your photos I guess he’s right. Your photos are so sublime, but that image of Palacio de Crystal with the autumn foliage is really special.

  Liked by 1 person

  1. Thank you very much, Bama! 🙂
   I agree with your friend. Madrid is somehow more lovable than Barcelona. Additionally, the chance that your wallet or bag got stolen in Madrid is lower than in Barcelona. You can see it very clearly through the way locals wearing their bags 🙂

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s