Hunawihr

On the Alsace Wine Route

Tiếng Việt

With soothingly green vineyards extending as far as the eye can see, the Route des Vins d’Alsace or Alsace Wine Route is definitely one of the most picturesque drives in France. Established in 1953, this tourist route stretches over 170 kilometres from north to south, passing through some of Alsace’s most beautiful wine-growing villages.


 

For the last 65 years, the Alsace Wine Route has contributed to the fame and success of the regional wine. From Marlenheim to Colmar, this 170km-route winds through the sloping valleys along the Vosges’ foothills and crossing about 70 wine-growing regions. It allows visitors to catch a glimpse of this land of tradition, revealing its lush green vineyards, medieval châteux and some of Alsace’s most charming hamlets, including Riquewihr, Hunawihr and Colmar. The route also offers visitors, neophytes and connoisseurs alike, a wide range of activities related to wine and the vineyard.

1. Riquewihr

If you are a fan of “Beauty and the Beast”, you might fall in love with Riquewihr. With a maze of twisting lanes, colourful half-timbered houses and hidden courtyards embellished by old wells and fountains, the village resembles Belle’s hometown in many details. For centuries, the gem of Alsace has managed to preserve its authentic character behind its medieval rampart, which is now besieged by vines. There are several attractions in the town, including the Dolder, a former defensive gate and the 16th-century Winemaker’s house.

Follow me to Riquewihr
Follow me to Riquewihr

2. Hunawihr

When visiting a souvenir shop in Strasbourg or anywhere in Alsace, you will probably see white storks, in various shapes and forms. Believed to bring luck (as well as babies), this graceful bird is Alsace’s most beloved symbol and has been featured in Alsatian folklore for many centuries. After spending winter in Africa, they return to Alsace during warmer months, feeding in the marshes and building/repairing their nests. One of the best places to spot white storks is Hunawihr, a peaceful hamlet just 2 kilometres from Riquewihr.

Hunawihr
Hunawihr
White stork
White stork – Alsace’s most beloved icon
Hunawihr
The church at the heart of the vineyards

3. Colmar

Bright and colourful, Colmar looks for all the world as though it has come straight out of a children’s storybook. The capital of the Alsace wine region is famous for its historic centre, Petite Venise, where traditional houses in pastel colours line cobblestoned streets and bridge-laced canals. In spring and early summer, the whole area is turned into a flower carpet as countless bouquets of dahlia or marigold bloom, leaving most visitors in a permanent daze of neck-craning and photo-snapping.

Petite Venise
Petite Venise
Colourful houses of Petite Venise
Colourful houses of Petite Venise

Practical Information

 • Both regional trains and TGV (fast trains) run frequently between Strasbourg and Colmar. It takes approximately 30 minutes. Regional trains also stop at Selestat.
 • Self-driving or cycling is the most convenient way if you want to explore the Alsace Wine Route thoroughly as many towns are uncovered by public transport.
 • Bus 106 is an alternative if you only want to catch a glimpse of the Alsace Wine Route. The bus runs between Colmar and Ribeauvillé, passing several beautiful towns such as Hunawihr and Riquewihr. The timetable of the bus can be found here (only in French). The ticket can be bought directly at the bus driver.

Advertisements


Trên con đường rượu vang vùng Alsace

Với những cánh đồng nho xanh mướt trải dài đến ngút tầm mắt, Route des Vins d’Alsace hay con đường rượu vang vùng Alsace là một trong những cung đường thơ mộng nhất nước Pháp. Được khánh thành vào năm 1953, con đường này dài hơn 170km chạy dọc từ Bắc xuống Nam, xuyên qua nhiều khu làng đẹp nhất vùng Alsace, như Riquewihr, Hunawihr hay Colmar. Route des Vins d’Alsace cho du khách một cái nhìn bao quát về vùng đất giàu truyền thống này, với những lâu đài cổ, những ngôi làng đẹp như tranh vẽ và những trang trại trồng nho bao la rộng lớn. Thêm vào đó, du khách còn có thể tham gia vào các hoạt động như tham quan hầm rượu và thử rượu. Trong suốt 65 năm qua, cung đường này đã đóng góp một phần không nhỏ vào danh tiếng và sự thành công của rượu vang vùng Alsace.

1. Riquewihr

Nếu bạn là một người hâm mộ phim “Người Đẹp và Quái Vật”, có lẽ bạn sẽ yêu thích Riquewihr. Mặc dù bộ phim không được quay tại đây, nhưng ngôi làng này trông khá giống với ngôi làng của Belle. Qua nhiều thế kỉ Riquewihr vẫn giữ nguyên được vẻ đẹp cổ kính của mình, với những con đường lát đá, những ngôi nhà gỗ nhiều màu sắc và những khoảng sân được trang trí bằng những giếng nhỏ hay đài phun nước. Tất cả được bao bọc trong một bức tường thành cổ có từ khoảng thế kỉ 13.

Follow me to Riquewihr
Follow me to Riquewihr

2. Hunawihr

Nếu bạn dạo quanh những cửa hàng lưu niệm ở Strasbourg hay bất cứ đâu trong vùng Alsace, bạn sẽ bắt gặp hình ảnh của chú cò trắng. Loài chim này là một biểu tượng được yêu thích nhất của vùng này vì người ta tin rằng nó mang lại may mắn. Người Alsace tin rằng, nếu cò trắng bay đến một nhà nào đó, thì nhà đó sắp có em bé. Những chú cò sẽ quấn những em bé mới sinh trong một tấm vải và đem đến cho cha mẹ tương lai của chúng.

White stork
White stork – Alsace’s most beloved icon

Loài cò trắng chỉ xuất hiện ở Alsace vào những tháng mùa xuân hoặc hè. Chúng trở lại sau khi tránh đông ở những vùng ấm áp hơn như Châu Phi. Bạn khó có thể thấy cò trong những thành phố lớn như Strasbourg, nhưng bạn có thể dễ dàng bắt gặp chúng ở những làng nhỏ như Hunawihr, cách Riquewihr khoảng 2km.

Hunawihr
The church at the heart of the vineyards
Hunawihr
Hunawihr

3. Colmar

Đặt chân đến Colmar, bạn có cảm tưởng như mình đang bước vào một câu chuyện cổ tích, lung ling và đầy màu sắc. Thủ phủ của vùng rượu Alsace được biết đến với những dãy nhà truyền thống mang màu pastel nằm dọc theo những con kênh êm đềm thơ mộng ở Petite Venise. Cứ đến mùa xuân, khi vô số các loài hoa đua nở, ngôi làng Colmar lại được biến thành một thảm hoa, khiến cho nhiều du khách không khỏi ngỡ ngàng kinh ngạc.

Petite Venise
Petite Venise
Petite Venise
Colourful houses of Petite Venise

Một số thông tin cần biết

 • Colmar nằm trên tuyến đường nối liền Strasbourg và Basel của Thụy Sĩ. Tàu chạy khá thường xuyên và chỉ mất khoảng 30 phút.
 • Nếu bạn muốn khám phá cả cung đường Route des Vins d’Alsace thì bạn cần có phương tiện di chuyển riêng vì nhiều ngôi làng không có tuyến bus.
 • Bus 106 là một lựa chọn nếu như bạn không có phương tiện di chuyển riêng. Tuyến bus này chạy từ Colmar đến Ribeauvillé và dừng lại tại những ngôi làng như Riquewihr và Hunawihr. Bạn có thể vào đây để xem giờ bus chạy (chỉ có tiếng Pháp). Vé xe có thể mua ngay trên xe.
Advertisements

10 Comments

 1. Bama

  What pretty French small towns! But to me Colmar really stands out for its vibrant colors, temptingly fresh produce, and colorful blooms. Yet another interesting post that makes me explore parts of France I’m not too familiar with.

  1. Len Kagami

   Thank you, Bama! Colmar is indeed a beautiful town. Did you know that the town is one of the Top 5 destinations for Christmas 2017? I think it landed at the 2nd position, after Zagreb in Croatia 🙂

  1. Len Kagami

   Definitely! You should plan visiting these towns during Christmas. They have some of the best Christmas markets in Europe 🙂 Autumn is also a good time because it’s the harvest season.

 2. carolinehelbig

  I’m sighing longingly as I read your post and look at your gorgeous photos. This is such a beautiful region…like being in a fairy tale. We stayed in Hunawihr and loved seeing the storks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.