Sunset on Hallasan

Jeju: South Korea’s Natural Wonder

Tiếng Việt

Home to pristine nature, Jeju has long been South Korea’s most favourite domestic holiday destination. A natural wonder just off the southern coast of the country – the island offers a stark contrast to the concrete jungle in Seoul or Busan, with fresh air, lush green landscapes and exquisite beaches.


Jeju-do (or Jeju Island) was created approximately two million years ago as a result of a series of volcanic eruptions. The island was formed around Hallasan, an extinct volcano and South Korea’s highest mountain peak (1950m). Along with Jirisan in Gyeongnam and Seoraksan in Gangwon, Hallasan was believed to be the mountain of the gods. In term of weather, Jeju-do boasts a subtropical climate, with hot humid summer and mild winter. It’s generally warmer than the rest of Korea, with an average temperature of about 16°C. That’s why it’s an all-time favourite destination for holidaymakers and honeymooners.

Sagumburi Crater
The silver grass field at Sagumburi Crater
Seongsan Ilchul-bong
Seongsan Ilchul-bong

Due to its distance to the Korean Peninsula, Jeju-do had little contact with the Kingdoms of Korea for most of its history. The island only became a part of Korea in the 12th century, when it was placed under the protection of Goryeo. Even so, Jeju-do was largely neglected by the central government and Jeju residents were seemingly isolated from the rest of the country. This kind of isolation has, however, contributed to the development of a culture distinct from that of the mainland (and much of Asia). One typical example is the existence of the matriarchal system in which the women are the head of the household.

Traditional houses in Jeju-style
Traditional houses in Jeju-style

Being the largest island in South Korea (1846 km²), it might take at least a week to explore Jeju-do thoroughly. The island can be roughly divided in the northern and southern coast, with Jeju City and Seowigpo as administrative centres, respectively. While much of the northern coast is densely built up, and (from my point of view) not particularly interesting, the southern part has been more developed as a tourist hub, with a lot of hotels, resorts and museums. The most attractive beaches are, however, located in the western part, while the eastern coast is characterised by marvellous rock formations. Last but not least, the Hallasan dominating the centre of the island offers a great challenge for any ambitious traveller.

Hyeopjae Beach
Hyeopjae Beach
Sunset on Hallasan
Sunset on Hallasan

When it comes to food, Jeju has a lot to offer. The island’s tangerine is considered the most aromatic and sweetest in the entire Korean peninsula. It’s so good that President Moon of South Korea even gifted tons of them to his northern counterpart, in return for the North’s mushrooms. Jeju is also known for its fresh seafood. From sea urchins, abalones to king crabs, there are abundant of sea-borne delicacies on this beautiful island. Another Jeju’s speciality is the Jeju black pork which is believed to have a distinctive taste and flavour.

Jeju Black Pork
Shoulder meat of Jeju black pork
Grilled abalone
Grilled abalone

Get around Jeju Island

 • Having your own vehicle would be the most convenient way to explore Jeju-do as the attractions are scattered around the island. Although the island looks pretty small on the map, travelling between its different parts is time-consuming; more than one hour from north to south and two hours from east to west.
 • If you can’t drive, a taxi is a great alternative. For a fixed price of 150.000₩ per day (8 hours), your driver will swiftly bring you to your desired destinations. You might choose up to five attractions in either the west side or the east side of the island.
 • The Jeju Bus is the most economical option. Although it does take times, you can virtually reach most sightseeing spots by buses. It costs from 1.200₩ to 4.000₩, depends on the kind of bus you choose. T-Money Card is valid on all Jeju buses. Basically, there are three types of bus:
  • The Express Bus (red colour, number 1xx). Only stop at transit stations.
  • The Trunkline Bus (blue colour, number 2xx). Stop at every station.
  • The Shuttle Bus (number 600) which runs between the airport and the hotels in Jeju City, Jungmun Resort and Seowigpo.

Practical Information

 • Jeju-do is conveniently accessible by aeroplane from most of South Korea’s major cities, including Busan, Daegu, and in particular, Seoul. There are about 178 flights shuttle between South Korean capital and the volcanic island every day, making it the world’s busiest air route. Aside from domestic destinations, Jeju-do is also connected to several international airports in Japan, China and Taiwan.
 • Despite the island’s popularity, only those working in the tourism sector are fluent in foreign languages. The vast majority of Jeju people is monolingual and they understand only a handful of English words or sentences. Thus, it’s recommended to keep a paper (a smartphone works as well) that contains your hotel’s information and the address of the destinations written in Korean characters. Most restaurants have English menus so you won’t have problems placing an order.
Advertisements

Jeju: Kì quan thiên nhiên của Hàn Quốc

Từ lâu, đảo Jeju (Jeju-do) đã được biết đến như là một nơi nghỉ dưỡng lí tưởng của người dân Hàn Quốc. Một kì quan thiên nhiên với cảnh sắc hoàn toàn khác so với cảnh đô thị sầm uất ở Seoul hay Busan. Tại đây, bạn có thể tản bộ trong những cánh rừng hay nằm dài trên những trảng cỏ xanh ngút tầm mắt. Bạn cũng có thể đắm mình vào làn nước xanh trong hay chỉ đơn giản là hít thở bầu không khí trong lành. Khí hậu ở đây cũng rất ôn hòa dễ chịu, với nhiệt độ trung bình khoảng 16°C quanh năm, tạo điều kiện lý tưởng cho du khách.

Sagumburi Crater
The silver grass field at Sagumburi Crater

Nằm ở phía Nam bán đảo Triều Tiên, đảo Jeju được hình thành từ những đợt phun trào núi lửa khoảng hơn 2 triệu năm về trước. Hallasan, một ngọn núi lửa khổng lồ đã ngủ yên, ở trung tâm hòn đảo là minh chứng cho thời kì kiến tạo địa chất này. Với chiều cao 1950m, Hallasan là đỉnh núi cao nhất Hàn Quốc. Nó thường được bao phủ bởi mây, do đó mà người dân địa phương tin rằng ngọn núi này, cùng với  Jirisan ở Gyeongnam và Seoraksan ở Gangwon là ngọn núi của các vị thần.

Sunset on Hallasan
Sunset on Hallasan

Do nằm khá xa bán đảo Triều Tiên, lịch sử và văn hóa Jeju có phần khác so với phần còn lại của Hàn Quốc. Mặc dù đã được hình thành từ rất lâu, Jeju-do chỉ mới trở thành một phần của Triều Tiên vào thế kỉ 12, khi hòn đảo được đặt dưới sự bảo hộ của vương quốc Goryeo. Tuy nhiên, triều đình không mấy bận tâm đến hòn đảo này và những người dân Jeju dường như sống tách biệt so với xã hội. Chính sự cô lập này đã tạo nên sự khác biệt trong văn hóa Jeju. Tiêu biểu nhất là sự tồn tại của hệ thống mẫu hệ – một hệ thống mà trong đó người phụ nữ là chủ gia đình.

Traditional houses in Jeju-style
Traditional houses in Jeju-style

Với diện tích trên 1800 km², Jeju-do là hòn đảo lớn nhất Hàn Quốc. Hòn đảo có thể chia làm hai phần Bắc và Nam, với Jeju City và Seowigpo là hai trung tâm hành chính. Tuy nhiên, để có thể chiêm ngưỡng hết vẻ đẹp của đảo Jeju, bạn phải rời xa hai thành phố này. Trong khi phía Tây của đảo Jeju nổi tiếng với những bãi biển tuyệt đẹp, thì phía Đông của đảo Jeju lại được biết đến nhờ vào những vách đá hùng vĩ. Thêm vào đó, đỉnh núi Hallasan ắt hẳn sẽ là một thử thách cho những du khách thích chinh phục và khám phá thiên nhiên.

Hyeopjae Beach
Hyeopjae Beach
Seongsan Ilchul-bong
Seongsan Ilchul-bong

Nếu nói về ẩm thực, Jeju cũng không thiếu những món ngon. Nổi bật nhất có lẽ là món quýt Jeju. Với vị ngọt và hương thơm quyến rũ, quýt trồng trên đảo Jeju được đánh giá là là loại quýt ngon nhất bán đảo Triều Tiên. Một đặc sản khác cũng không kém phần đặc biệt là món heo đen Jeju với vị thơm ngon đặc trưng. Hòn đảo này cũng rất dồi dào hải sản tươi. Từ đỉa biển, bào ngư cho đến cua hoàng đế, bạn có thể dễ dàng thưởng thức những món ngon từ biển với giá cả hợp lí.

Jeju Black Pork
Shoulder meat of Jeju black pork
Grilled abalone
Grilled abalone

Một số thông tin cần biết

 • Với 178 chuyến bay mỗi ngày giữa Seoul và Jeju-do, máy bay có lẽ là phương tiện thuận tiện nhất để đến đảo Jeju. Hòn đảo cũng được kết nối với một vài thành phố lớn khác như Busan và Daegu, cũng như một số sân bay quốc tế ở Trung Quốc, Nhật Bản hay Đài Loan.
 • Thuê xe riêng là phương thức thuận tiện nhất để khám phá đảo Jeju vì các điểm tham quan nằm rải rác quanh đảo. Hòn đảo khá lớn nên việc di chuyển giữa các điểm rất mất thời gian (đặc biệt là nếu đi bus). Nếu đi từ Bắc xuống Nam mất khoảng hơn 1 giờ, và hơn 2 giờ nếu đi từ Đông sang Tây.
 • Nếu không biết lái xe, bạn có thể thuê taxi trong một ngày. Giá taxi một ngày (8 giờ) là 150.000₩. Lợi thế của taxi là họ thông thạo đường xá và họ có thể đưa bạn trực tiếp đến ngay cổng ra vào của những khu tham quan. Bạn có thể chọn 5 điểm trên lộ trình Đông hoặc Tây.
 • Jeju Bus là giải pháp tiết kiệm nhất. Mặc dù chậm hơn so với xe riêng hay taxi, nhưng hệ thống bus của Jeju khá tốt và bạn có thể đi khắp nơi bằng bus. Giá vé cũng chỉ từ 1.200₩  đến 4.000₩, tùy vào loại bus bạn chọn. Thẻ T-Money cũng xài được trên tất cả bus ở Jeju. Về cơ bản, ở Jeju có 3 loại bus:
  • Express Bus (xe màu đỏ, mã số 1xx). Bus này chỉ dừng tại những trạm chung chuyển, ít tốn thời gian nhất trong các loại bus.
  • Trunkline Bus (xe màu xanh dương, mã số 2xx). Bus này dừng tại tất cả các trạm.
  • Shuttle Bus (mã số 600). Tuyến bus này chạy giữa sân bay và các hotel ở Jeju City, Jungmun Resort và Seowigpo.
 • Mặc dù Jeju-do khá nổi tiếng với du khách quốc tế, nhưng chỉ một bộ phận người dân ở đây có thể nói được tiếng Anh, đa phần là làm trong lãnh vực du lịch. Số còn lại chỉ hiểu được tiếng Hàn và nói được một số câu từ tiếng Anh đơn giản. Do đó, những thông tin cần thiết như địa chỉ nơi ở hay điểm tham quan, bạn nên viết ra kí tự tiếng Hàn để khi cần có thể đưa cho người ta xem.
Advertisements

9 Comments

 1. Bama

  I wasn’t aware of the cultural difference between Jeju Island and the rest of Korea. Your post series on this country really makes me want to go back and stay longer! And the good thing about Jeju is that most nationalities can visit the island visa-free, so for me that would be really convenient as opposed to getting a Korean visa first like what I had to do before going to Seoul. Your shots are impressive, but that sunset shot is truly spectacular!

  1. Len Kagami

   Thanks a lot, Bama! You are right. The visa-free policy is indeed a plus for us. But most international flights from SEA have to transit in Incheon. It’s a bit waste of time because Jeju is actually closer to SEA than Seoul 🙂 By the way, Happy New Year and I wish you a wonderful 2019!

  1. Len Kagami

   I intended to do that 🙂 But it was impossible for my parents who are over 60. So I skipped it this time. It looks like a arduous journey, but the scenery is rewarding, isn’t it?

Leave a Reply