Advertisements
Gamcheon Cultural Village

Gamcheon – The Artistic Side of Busan

Tiếng Việt

A hillside labyrinth filled with vivid colourful houses, Gamcheon is a destination for travellers with an interest in art and history. The village has emerged from the dust of poverty to become one of Busan’s most unique attractions. Here and there, quirky murals and eccentric figures spring up, adding an artistic touch to a lesser-known part of the city.

 

Settled high on the hills of Saha-gu in central-west Busan, Gamcheon Culture Village (부산 감천문화마을) is probably not on the travel itinerary of many vacationers. This is not a place where you can idle on the beach nor a place where your appetite can be satisfied. Instead, this eerily quiet village has long been home to Busan’s poorest residents. Gamcheon began as a slum in the 1950s when the Korean War broke out. During this time, Busan was the only place in the peninsula that remained free from fighting, and thus it became the destination of an exodus. Within a year, many parts of the city, such as the areas surrounding the Jagalchi Market, were turned into refugee camps. But these shelters were soon overcrowded, forcing many to go to nearby Gamcheon. Some 800 makeshift homes were erected, using scrap iron, wood and rocks.

A typical house in Gamcheon
A typical house in Gamcheon
Steep stair in Gamcheon
Built on high hills, Gamcheon is characterised by steep stairs

The houses of Gamcheon only got its today appearance thanks to an obscure religious community called Taeguk-do. As its name implied, members of this religion believe that the true meaning of life and the universe can be found through “great polarity”, or Taeguk (yin and yang symbol). They did not only help to refurbish the shabby houses but their philosophy of “allowing others to prosper” was also integrated into the town’s architectural layout. Following this teaching, the houses are built in staircase-fashion so that no house blocks any house behind it, creating an extraordinary urban landscape.

The architectural layout of Gamcheon village
The architectural layout of Gamcheon village
No house should be left behind
No house should be left behind!

Although better established by the 1990s, Gamcheon remained poorer than the rest of Busan, which busied itself by erecting skyscrapers and high-rises. Things only started changing in 2009 when the government initiated the project “Dreaming of Machu Picchu in Busan”, bringing an artistic vibe into the village. The once murky neighbourhood was brightened up with joyful colours, quirky murals and eccentric sculptures. Some of these artworks were even created by Gamcheon residents. From a mountainside slum, Gamcheon has been transformed into an outdoor gallery where any art enthusiast can surely enjoy.

Gamcheon Cultural Village
Gamcheon Cultural Village

Practical Information

 • Gamcheon Cultural Village is accessible by subway and bus. From the city centre, take the Metro line 1 to Goejeong Station (Exit 6). Then take the bus Sakha 1 or 1-1 to Gamcheon Elementary School.
 • It’s impossible not to get lost in this maze-like village, thus a map (₩ 2000) is highly recommended. Alternatively, you can follow the “fishes” which will lead you through all the village’s main attractions.
 • Comfortable shoes are required to explore the steep streets of Gamcheon.
 • Similar to Hallstatt or Burano, the locals are still living in Gamcheon and you shouldn’t do anything that might disturb their daily life, for example, making noise or photographing inside their houses.

Advertisements


Gamcheon – Machu Picchu của Hàn Quốc

Nằm trên những ngọn đồi cao của quận Saha-gu , gần khu cảng cũ, Gamcheon Culture Village (부산 감천문화마을) có lẽ không nằm trong lịch trình của nhiều du khách khi đến Busan. Đây không phải là nơi mà bạn có thể thỏa sức đắm mình trong làn nước mát hay một nơi bạn có thể thưởng thức các loại hải sản tươi ngon. Trái lại, khu vực này đã từng là một khu ổ chuột xập xệ, chỉ có những cư dân nghèo nhất Busan mới sống ở đây…

A typical house in Gamcheon
A typical house in Gamcheon

Gamcheon hình thành vào đầu những năm 50, khi cuộc Chiến tranh Triều Tiên nổ ra. Trong suốt thời kì này, Busan là nơi duy nhất trên bán đảo Triều Tiên không bị chiếm đóng bởi quân Bắc Triều Tiên. Do đó, nó đã trở thành đích đến cho hàng trăm ngàn người dân chạy nạn từ các tỉnh phía Bắc. Nhiều quận trong thành phố, như khu vực quanh chợ cá Jagalchi, đã biến thành trại tị nạn. Tuy nhiên, do dòng người tràn về càng lúc càng đông, những nơi này nhanh chóng trở nên quá tải, khiến cho không ít người phải chuyển sang khu vực đồi núi Gamcheon. Hơn 800 mái nhà xập xệ làm từ phế liệu đã được dựng lên tại đây.

Steep stair
Built on high hills, Gamcheon is characterised by steep stairs

Sau khi chiến tranh kết thúc, những ngôi nhà này được cải thiện nhờ vào sự giúp đỡ của một đạo giáo gọi là Taeguk-do. Những người theo tôn giáo này tin rằng Taeguk (Thái Cực) là nguồn gốc của vũ trụ và tất cả mọi thứ đều bắt đầu từ đó. Không chỉ giúp những cư dân ở Gamcheon sửa sang lại nhà cửa, triết lí “cho tất cả cùng được phát triển” của Taegukdo cũng đã góp phần tạo nên kiến trúc đặc biệt của khu làng này. Tất cả ngôi nhà ở đây đều được xây theo kiểu bậc thang, không nhà nào chắn trước mặt nhà nào, đảm bảo cho tất cả đều được hưởng ánh sáng và cảnh quan.

The architectural layout
The architectural layout of Gamcheon village
No house should be left behind!
No house should be left behind!

Mặc dù điều kiện đã có phần cải thiện hơn vào những năm 90, ngôi làng Gamcheon vẫn là khu vực khó khăn nhất Busan. Hình ảnh những ngôi nhà hộp diêm hoàn toàn trái ngược với những tòa cao ốc sừng sững của các khu đô thị mọc lên dọc bờ biển. Tình hình chỉ được thay đổi khi chính quyền thành phố Busan khởi động dự án “Dreaming of Machu Picchu in Busan” vào năm 2009, đem đến sắc màu cho khu làng này. Những ngôi nhà và các con hẻm u ám chật hẹp đã được tô điểm bằng những bức tranh tường nhiều màu sắc. Đó đây, một vài tượng điêu khắc thú vị cũng được dựng nên. Một vài trong số chúng là tác phẩm của chính những người dân Gamcheon. Khu ổ chuột một thời đã hóa thân thành một gallery mở, nơi tất cả mọi người đều có thể chiêm ngưỡng và thưởng thức.

Gamcheon - Korea's Santorini
Gamcheon Cultural Village

Một số thông tin cần biết

 • Từ trung tâm thành phố Busan, bạn đi tuyến tàu điện ngầm số 1 đến trạm Goejeong (ra cửa số 6). Từ đó, đi bus Sakha số 1 hay 1-1 đến Gamcheon Elementary School. Bạn có thể dễ dàng nhận ra trạm này nhờ vào cổng chào nhiều màu sắc.
 • Cũng như Venice, Gamcheon thực sự là một mê cung. Bạn nên mua một bản đồ (₩ 2000) để có thể dễ dàng khám phá khu vực này. Nếu không thích, bạn có thể đi theo những “con cá” được gắn ven đường. Chúng sẽ dẫn bạn qua tất cả những điểm chính của ngôi làng.
 • Được xây dọc theo sườn đồi, Gamcheon khá là dốc và có rất nhiều bậc thang. Do đó, bạn nên đi giày sport hay các loại giày thoải mái.
Advertisements

18 comments

  1. Nhưng mà chắc điều kiện của cư dân sống trong mấy căn nhà kiểu này ở San Francisco chắc rất khác ở Busan cô nhỉ 🙂

 1. It’s always encouraging to read stories like this. In my own hometown, not far from my parents’ old house there’s a village which was once poor and gloomy but has now turned into a colorful part of the city. It’s perched on a hill so from afar people can see the vibrant colors of the houses.

  1. That sounds really nice! Some people argue that those villages are merely tourist traps. But I think it’s a creative way to draw visitors, and thus the much-needed money.

Leave a Reply

%d bloggers like this: