Advertisements
Shinsekai's restaurants come alive at night

Osaka – Bold & Colourful

Tiếng Việt

A forest of concrete buildings, Osaka is hardly Japan’s prettiest city in the conventional sense. But this brazen city packs more colour than most, with eye-catching signs and vivid shopfronts can be found at nearly every corner. From the bustling streets of Minami to spectacular skyscrapers in Kita, Osaka is a city that definitely isn’t afraid to express itself.

 

Positioned at the mouth of Yodo River on Osaka Bay, Osaka (大阪) is long an important port and a centre of commerce in Japan. Historically, it was a merchant city with a large percentage of the population belonging to the respective class. Over the course of the Edo period, Osaka functioned as the centre of rice trading and thus has been known as the “nation’s kitchen”. Japan’s first brokerage firm, Nomura Securities, was also founded here in 1925, and the city still houses a leading futures exchange.

Today, Osaka is Japan’s third-largest cities and an economic powerhouse on the island of Honshu. The city is popular for its modern architecture, vibrant nightlife, as well as a street food scene that is hearty and down-to-earth. The Osakans are also known for their straightforwardness which is sometimes perceived as rude by people from other regions.

1. Minami (Namba)

Clustered around the gigantic Namba Station, Minami (南, “South”), also known as Namba, is one of Osaka’s two major city centres. With endless dining and shopping choices, Minami is a place for entertaining and the city’s most bustling district. One of its main streets – the Dotonbori which runs parallel to a canal with the same name – is highly popular among tourists thanks to hundreds of trendy boutiques, expansive department stores and tasty food vendors. When the night falls, the whole area is illuminated by countless dazzling neons and mechanised signs, leaving many visitors in awe.

Glico Runningman
Glico Runningman – One of Dotonbori’s most famous signs.
Dotonbori at night
Dotonbori at night
Bustling crossroad - Dotonbori & Shinsaibashi
Bustling crossroad – Dotonbori & Shinsaibashi

Practical Information

 • As a collection of multiple station buildings and platforms, Namba Station is easily accessible by public transport. This includes three major train companies (JR, Nankai and Kintetsu) and three subway lines (Midosuji, Yotsubashi and Sennichimae).
 • Alternatively, you can stop at Shinsaibashi or Nippombashi and start walking from there. Being a transportation hub, Namba Station might be too difficult to navigate around, especially during rush hour.

2. Shinsekai

Located next to Tennoji Zoo in the southern part of the city, Shinsekai (新世界) was Osaka’s “new world”. Despite its bad reputation as the city’s most dangerous area, Shinsekai boasts a unique identity and is definitely worth a visit. Many of its low-cost restaurants, shogi and mahjong clubs, as well as pachinko parlours, open 24 hours, but they only truly come alive when the lights come on at night.

Shinsekai
Shinsekai

Developed in 1912 with New York as a model for its southern half and Paris for its northern half, the district showcased a modern image of Osaka. After WWII, Shinsekai was, however, abandoned and the once-beautiful neighbourhood turned into one of Japan’s poorest areas. Until now, it is still a hotbed for criminal activities and a large presence of prostitutes calls this place home. Homeless men, from all over Japan, also head to Shinsekai to escape the stigma of hometown societal shame. Being said that, the area is not off-limits to civilians. Locals and tourists can still wander the streets freely without feeling threatened.

Tsutenkaku Tower
Tsutenkaku Tower

At the district’s centre stands the 103-metre high Tsutenkaku Tower (通天閣, “Tower Reaching Heaven”), the nostalgia-evoking symbol of Shinsekai. The current tower is the second to occupy this site. It was rebuilt in 1956 after the original tower which imitates Paris’ Eiffel Tower was destroyed in WWII. Aside from the main observatory at a height of 91 metres, a new open-air deck on top of the main observatory was opened in late 2015.

Shinsekai's restaurants come alive at night
Shinsekai’s restaurants come alive at night

Practical Information

 • The nearest subway station is Dobutsuen-Maen which is accessible by both Midosuji and Sakaisuji line.

3. Kita (Umeda)

Modern and sophisticated, Kita district (北, “North”), often referred to as Umeda, is the 21st-century version of Osaka. As a major commercial and business district, Kita is widely known for its high density of tall buildings and skyscrapers, of which the shining, 173-metre high Umeda Sky Building is seemingly the most spectacular. Additionally, this district offers an abundant selection of shopping, fine dining, entertainment, and nightlife venues.

Umeda Sky Building
Umeda Sky Building

Similar to Minami, Kita is concentrated around a transportation hub which comprises of Umeda and Osaka Station. Over the past years, this area has been undergoing a major rejuvenation, in which a large former freight railyard is redeveloped into a new, modern city district. The Osaka Station – once Japan’s gloomiest and most uncomfortable station – has also been transformed into one of the country’s most pleasant with lavish design and a giant glass roof high above the trains.

Osaka Station
Osaka Station

Practical Information

 • As a major transportation hub, Kita is easily accessible by JR trains (Osaka Station) and the Midosuji subway (Umeda Station).
 • Umeda Sky Building is located north of Osaka Station. Exit through its northern entrance, then follow the route that passes the Grand Front complex.

Advertisements


Rực rỡ Osaka

Nhìn sơ thì Osaka khó có thể là thành phố đẹp nhất Nhật Bản. Ngoại trừ pháo đài Osaka, thành phố thực sự không nổi bật với toàn những khu nhà beton tẻ nhạt. Tuy nhiên, Osaka lại là thành phố rực rỡ nhất về đêm, khi những hàng quán, bảng hiệu bừng sáng và người dân ra đường để vui chơi giải trí. Từ Dotonbori sầm uất đến Umeda hiện đại, Osaka đúng thực là một thành phố không ngại thể hiện chính mình.

Nằm ở cửa sông Yodo trên bờ vịnh Osaka, thành phố Osaka từ xưa đã là một hải cảng quan trọng. Nơi đây từng là một thành phố của các thương nhân với phần lớn dân cư làm nghề buôn bán. Trong suốt thời kì Edo, Osaka được mệnh danh là “bếp ăn của quốc gia” vì đây là nơi trao đổi buôn bán lúa gạo lớn nhất Nhật Bản thời bấy giờ. Công ty môi giới chứng khoán đầu tiên của Nhật Bản, Nomura Securities, cũng đã thành lập tại đây vào năm 1925 và Osaka vẫn được xem là một sàn chứng khoán quan trọng của đất nước. Ngày nay, Osaka là thành phố lớn thứ 3 của Nhật Bản (sau Tokyo và Yokohama) và là một trung tâm kinh tế quan trọng trên đảo Honshu. Thành phố Osaka nổi tiếng với kiến trúc hiện đại, những khu phố mua sắm và hàng ăn mở cửa thâu đêm, nhộn nhịp và đầy màu sắc.

1. Minami (Namba)

Nằm xung quanh nhà ga Namba, Minami (南, “South”), hay còn được gọi là Namba, là trung tâm phía Nam của thành phố Osaka. Với vô số shop và hàng ăn, Minami thực sự là một thiên đường cho những ai thích mua sắm và ẩm thực. Con đường Dotonbori – chạy dọc theo con kênh có cùng tên – là trục đường chính của Minami, luôn luôn tấp nập và sôi động. Và khi màn đêm buông xuống, vô số bảng hiệu và đèn neon nhiều màu sắc được thắp sáng, khiến nhiều du khách không khỏi kinh ngạc.

Glico Runningman
Glico Runningman – One of Dotonbori’s most famous signs.
Dotonbori
Dotonbori at night
Dotonbori
Dotonbori at night

Một số thông tin cần biết:

 • Nhà ga Namba là một nút giao thông quan trọng, với nhiều tầng và nhiều sân ga. Ba công ty xe lửa (JR, Nankai và Kintetsu) cùng với ba tuyến subway (Midosuji, Yotsubashi và Sennichimae) đều đi qua trạm này.
 • Vào giờ cao điểm, có lẽ rất khó để tìm đường tại ga Namba. Do đó, bạn có thể xuống tại ga Shinsaibashi và Nippombashi rồi đi bộ đến Dotonbori.

2. Shinsekai

Nằm ngay cạnh Sở thú Tennoji ở phía Nam thành phố, Shinsekai (新世界) từng là “tân thế giới” của Osaka. Được xây dựng vào những năm 1912, mô phỏng theo Paris và New York, Shinsekai là hình ảnh của một Osaka đầu thế kỉ 20. Tuy nhiên, Shinsekai rơi vào quên lãng sau Đệ Nhị Thế Chiến và khu vực từng được xem là biểu tượng của sự hiện đại này đã trở thành một trong những quận nghèo nhất Nhật Bản. Cho đến hiện nay, khu vực này vẫn là nơi hoạt động của những băng nhóm và nhiều gái mại dâm cũng xem nơi đây là nhà. Những người vô gia cư, từ khắp nơi trong đất nước, cũng về đây để sinh sống, tránh sự kì thị của xã hội.

Shinsekai
Shinsekai

Mặc dù được đánh giá là một khu vực kém an ninh (theo tiêu chuẩn của Nhật Bản), Shinsekai sở hữu một nét đẹp riêng và cũng đáng để tham quan. Tại đây, gần như tất cả các nhà hàng, sòng bài mạt chược hay khu đánh bạc đều hoạt động 24 giờ. Tuy nhiên, Shinsekai chỉ trở nên thực sự bừng tỉnh khi đêm xuống và mọi người tìm nơi để ăn uống, giải trí.

Tsutenkaku Tower
Tsutenkaku Tower

Ở trung tâm của Shinsekai là tòa tháp Tsusenkaku (通天閣). Từng được mệnh danh là “tòa tháp chạm đến trời cao”, Tsusenkaku cao 103m và là biểu tượng cho thời kì huy hoàng của Shinsekai. Đây là tòa tháp thứ 2 được xây dựng trên vị trí này, sau khi tòa tháp đầu tiên được mô phỏng theo tháp Eiffel bị phá hủy trong Thế Chiến Thứ Hai. Ở độ cao 91m có đặt một đài quan sát, và từ cuối năm 2015 một ban công mới đã được mở ra cho phép du khách có một cái nhìn toàn cảnh khu vực này.

Shinsekai
Shinsekai’s restaurants come alive at night

Một số thông tin cần biết:

 • Trạm tàu điện gần nhất là trạm Dobutsuen-Maen với hai tuyến tàu điện Midosuji và Sakaisuji đều đi ngang qua đây.

3. Kita (Umeda)

Tinh tế và hiện đại,  Kita (北, “North”) hay Umeda là phiên bản thế kỉ 21 của thành phố Osaka. Trái ngược với Minami, Kita được biết đến với những trung tâm thương mại lớn, cũng như vô số boutique và nhà hàng sang trọng. Là một trung tâm kinh tế và tài chính, rất nhiều cao ốc văn phòng cũng đã được xây dựng tại đây. Nổi bật nhất trong số đó có lẽ là khu phức hợp Umeda Sky Building cao 173m.

Umeda Sky Building
Umeda Sky Building

Tương tự như Minami, Kita cũng được xây dựng xung quanh một nút giao thông quan trọng bao gồm nhà ga Osaka và trạm tàu điện Umeda. Trong những năm qua, khu vực này đã được cải tạo và nâng cấp, từ một khu sân ga cũ kĩ thành một khu đô thị mới hiện đại. Điển hình là nhà ga Osaka: một nơi từng được mệnh danh là nhà ga tối tăm và chật chội nhất Nhật Bản đã được xây dựng lại và trở thành một nhà ga khang trang, thoáng đãng với mái vòm bằng kính cho phép ánh sáng tự nhiên tràn khắp sân ga.

Osaka Station
Osaka Station

Một số thông tin cần biết

  • Là một nút giao thông quan trọng, bạn có thể dễ dàng khám phá Kita bằng phương tiện giao thông công cộng. Phần lớn các tàu lửa của JR đều dừng tại ga Osaka và tuyến tàu điện ngầm Midosuji cũng đi qua ga Umeda.
  • Tòa nhà Umeda Sky Building nằm ở phía Bắc nhà ga Osaka. Ra khỏi ga theo cửa Bắc rồi theo lối đi xuyên qua khu phức hợp Grand Front.
Advertisements

25 comments

 1. You made it to Japan! It’s prettier at night isn’t it? Osaka I hear has a ton of Michelin starred restaurants, did you go?

  1. Nope, I haven’t tried any Michelin starred restaurant during this trip. This time, I mainly went to the typical Japanese restaurants – those that have max. 10-15 seats and serve only a few dishes. Although we had to queue everyday for our meals, it’s definitely worth it 😀

   1. Yep, I really like those restaurants too. I would totally go back Japan just for the food! Hope you show us some foodie stories 🙂

   2. OMG, you are so disciplined, I would just always go through my favourites first… 🤣
    Can’t believe you have scheduled your posts all the way to August… That’s a long time to wait!

 2. Ahh so you just returned from Japan! Your photos bring back some fond memories, especially those of Shinsekai because as a matter of fact I actually stayed there, right at the “most dangerous” place in the city. I guess being Japan dangerous is a rather misleading term for it looked a lot safer than many “normal” corners of Southeast Asian cities. This post makes me want to go back to Japan!

  1. Totally agree! Based on Japanese standard, Shinsekai is deemed as a dangerous area. But if you compare to many other cities, not just in SEA but in the West as well, such as Barcelona, Prague or Rome, it is a safe haven 🙂

  1. Absolutely! I love the Osaka’s food scene: delicious and the choice is virtually endless. It took me a whole day just to “sample” foods around Namba 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: