Chapel Bridge and the Water Tower in Lucerne

Lucerne: A picturesque Lakeside City

Tiếng Việt

Owning a pristine blue lake, a glamorous promenade and an old town that is as lovely as a children’s book, it is no difficult to understand why Lucerne attracts so many visitors. Its name is derived from the Latin word Luciaria, which means “the city of light” – a popular sobriquet for this stunning lakeside city.


Positioned at the heart of Switzerland, Lucerne was predestined to be a thriving centre of commerce. For centuries, merchants, especially from Milan and Lombardy, flocked to this city to trade with those coming from the north. They brought not only wealth to this town, but also the Italian art and culture.

Since the mid-19th century, Lucerne has, however, grown into a tourism stronghold thanks to its excellent connectivity to nearby natural attractions, including Lake Lucerne, Mount Pilatus and Mount Rigi. Combined with a charming old town and a pretty lakeside promenade, Lucerne understandably ranked among Switzerland’s most beautiful cities.

1. Chapel Bridge

Stepping out of the train station, the first thing that captured our attention was the 14th-century Kapellbrücke (Chapel Bridge). Spanning the Reuss River diagonally, this wooden footbridge is the centrepiece of Lucerne’s townscape. It connects the Old Town on the northern bank with the New Town on the opposite side of the river. Together with the nearby octagonal Water Tower, they become Lucerne’s most recognisable symbol.

Chapel Bridge and the Water Tower in Lucerne
Chapel Bridge and the Water Tower

But what we are seeing today is a mere reconstruction of the original Chapel Bridge. A disastrous fire broke out in 1993 and destroyed most of the centuries-old structure. All that could be saved were the two bridgeheads and the Water Tower.

When crossing this creaky bridge, we caught a glimpse of Lucerne’s history. A total of 158 important events in the past as well as in mythology are vividly illustrated on the roof panels. This is a unique feature of Chapel Bridge that none of Europe’s other wooden footbridges has. Unfortunately, only 30 original panels could be fully restored. The rest was lost in the flame.

Through the Chapel Bridge in Lucerne
Through the Chapel Bridge

2. Lucerne Old Town

As a cultural melting pot, Lucerne Old Town has long treasured the differences. At one turn, we found ourselves standing in a sunny plaza surrounded by beautiful Renaissance buildings. By another turn, we were delighted by seeing a half-timbered house painted in red and white, just like in a Grimm’s fairy tale. The Italian and German culture, which brought by travelling merchants, undoubtedly have had an impact on the city’s urban landscape. They make Lucerne looks like a charming village in the Italian lake district, but with a German twist.

Posing over Lucern Old Town is the Museggmauer (Musegg Wall), the last fortification that still exists in Switzerland. Erected in 1400, this 800-metre-long wall separates Lucern’s historic core from the 20th-century boomtown quarters. It has withstood the test of time, with several parts even maintain its original state. Museggmauer features nine towers, and from afar it looks like a giant crown circling around the city.

View of Lucerne from the Museggmauer
View of Lucerne from the Museggmauer

3. Lion Monument

Not far from the Old Town is the Löwendenkmal (Lion Monument), one of Switzerland’s best-known statue. Carved in stone, yet deceptively real. This dying lion is a powerful memorial created by two sculptors Bertel Thorvaldsen and Lukas Ahorn in 1820. They carved this monument to pay homage to Swiss soldiers who died defending King Louis XVI during the French Revolution. Helvetorium Fidei ac Virtuti – “To the loyalty and bravery of the Swiss” – are the words above the lion.

Lion Monument
Lion Monument

4. Lake Lucerne

Calm and pristine, Lake Lucerne is undoubtedly Lucerne’s piece-de-resistance. Encircled by an impressive mountainous setting, this cobalt blue lake extends over 114 km². It passes through four cantons: Lucerne, Uri, Schwyz and Unterwalden. Hence, it’s also referred to as Vierwaldstättersee, which means “The Lake of Four Forest Settlements”.

Every day, steamers and other boats ply between the different villages and towns around the lake, bringing passengers to their desired destinations. Lake Lucerne looks even more picturesque on sunny days as sunshine glitters on the water and the mountains appear on the horizon.

Practical Information in Lucerne

 • The best place in Lucerne to view the lake is obviously the lakeside promenade. More specifically, the section between Schweizerhofquai and Nationalquai. From there, you can have a view of the lake with Mount Pilatus as background.
 • Due to its location at the outflow of the lake, Lucerne is an ideal starting point to explore this gem of Central Switzerland. Depends on your time-contingent and how many towns you want to visit, you can choose between a four-hours trip around the whole lake or a short trip with a modern yacht. All necessary information regarding timetable and fares can be found on the shipping company’s website.
Advertisements

Quyến rũ Lucerne

Sở hữu một khung cảnh đẹp như tranh vẽ, cộng với giao thông thuận tiện, Lucerne là điểm đến ưa thích của nhiều du khách. Thành phố nhỏ nằm ở miền Trung Thụy Sĩ này đặc biệt hấp dẫn vào những ngày trời đẹp khi bạn có thể tản bộ dọc bờ hồ thơ mộng hay lên những chiếc thuyền chạy bằng hơi nước để tham quan các thị trấn thanh bình ven hồ.

Sơ lược về Lucerne

Nằm ở vị trí trung tâm của Thụy Sĩ, Lucerne từ xưa đã là một trung tâm kinh tế quan trọng. Những thương gia nước ngoài, phần lớn là từ Ý, đã đến đây để trao đổi mua bán hàng hóa với những người đến từ phía Bắc dãy núi Alps. Những thương nhân này không chỉ mang lại sự giàu có cho Lucerne, mà họ còn đem cả nền văn hóa và nghệ thuật lâu đời của Ý đến vùng đất này.

Từ giữa thế kỉ 19, nhờ vào vị trí đắc địa (gần hồ Lucerne, núi Rigi và núi Pilatus) và phong cảnh thiên nhiên tuyệt đẹp, Lucerne đã phát triển thành một địa điểm du lịch hấp dẫn. Hàng loạt khách sạn và khu nghỉ dưỡng đã mọc lên, thu hút rất nhiều du khách trong và ngoài nước. Cái tên Lucerne được đặt theo từ Luciaria, trong tiếng Latin có nghĩa là “Thành phố của ánh sáng” – một danh xưng mà cho đến ngày hôm nay vẫn được sử dụng khi nhắc về thành phố này.

1. Cầu Kapellbrücke

Khi đến Lucerne, điều đầu tiên bạn chú ý có lẽ là chiếc cầu Kapellbrücke bắc qua dòng sông Reuss. Cây cầu gỗ có niên đại gần 700 năm này nối liền khu phố cổ ở bờ Bắc với thành phố hiện đại ở bờ Nam. Cùng với tháp nước hình bát giác gần đó, Kapellbrücke đã trở thành biểu tượng nổi bật nhất của Lucerne.

Chapel Bridge
Chapel Bridge and the Water Tower

Tuy nhiên, cây cầu hiện tại chỉ là một phiên bản được tái dựng lại. Cây cầu cổ thực chất đã bị thiêu rụi trong một trận hỏa hoạn vào năm 1993. Chỉ có hai đầu cầu và tháp nước là còn giữ được nguyên trạng.

Khi đi qua cầu Kapellbrücke, bạn hãy để ý những bức họa được vẽ trên vòm cầu. Chúng ghi lại những câu chuyện thần thoại, cũng như những sự kiện quan trọng trong lịch sử của thành phố Lucerne. Có tổng cộng 158 bức họa như vậy, nhưng chỉ có 30 bức là bản gốc. Số còn lại đã hoàn toàn biến mất trong ngọn lửa năm 1993.

Through the Chapel Bridge
Through the Chapel Bridge

2. Phố cổ Lucerne

Là nơi giao nhau giữa những nền văn hóa, Lucerne từ lâu đã trân trọng sự khác biệt. Điều này được thể hiện rõ nét qua sự đa dạng trong phong cách kiến trúc ở Altstadt (phố cổ). Tại đây, bạn có thể dễ dàng bắt gặp những quảng trường rực nắng, bao bọc bởi những ngôi nhà cổ mang đậm chất Ý. Bên cạnh đó là những ngôi nhà khung gỗ được sơn phết đầy màu sắc, giống như trong truyện cổ Grimm. Có thể nói hai nền văn hóa Ý và Đức, được truyền bá bởi những thương nhân từ những thế kỉ trước, đã có ảnh hưởng sâu sắc đến cảnh quan và kiến trúc của thành phố này.

Bao bọc khu phố cổ là Museggmauer, bức tường thành duy nhất còn sót lại ở Thụy Sĩ. Được xây dựng từ năm 1400, bức tường dài 800m này ngăn cách khu phố cổ và khu đô thị hiện đại. Mặc dù đã trải qua bao năm tháng, bức tường và chín tháp canh của nó vẫn đứng vững. Từ Museggmauer, khách tham quan có thể ngắm nhìn toàn cảnh khu phố cổ từ trên cao.

Museggmauer
View of Lucerne from the Museggmauer

3. Löwendenkmal

Nằm cách phố cổ không xa là bức tượng đá Löwendenkmal, một trong những tác phẩm điêu khắc nổi tiếng nhất ở Thụy Sĩ. Bức tượng sư tử đang chết này là tác phẩm của hai nhà điêu khắc Bertel Thorvaldsen và Lukas Arhorn. Vào năm 1820, họ đã tạc bức tượng này vào một vách đá gần Lucerne, để tưởng nhớ sự hi sinh của binh lính Thụy Sĩ khi bảo vệ Vua Louis XVI trong Cuộc Cách Mạng Pháp. 

Mặc dù được làm từ đá, nhưng bức tượng trông rất chân thực. Helvetorium Fidei ac Virtuti – “Dành cho sự trung thành và dũng cảm của người Thụy Sĩ” là dòng chữ được khắc bên trên bức tượng.

Lion Monument
Lion Monument

4. Hồ Lucerne

Sẽ thật thiếu sót nếu như bạn đến Lucerne mà không thử một lần du ngoạn trên hồ nước xanh trong này. Trải dài hơn 144 km², hồ Lucerne là hồ nước lớn thứ tư của Thụy Sĩ. Nước có màu xanh cobalt do băng từ các dãy núi xung quanh chảy xuống. Hồ đi qua bốn tỉnh: Lucerne, Uri, Schwyz và Unterwalden (Unterwalden ngày nay được chia ra làm Nidwalden và Obwalden). Do đó, nó cũng được biết đến với cái tên Vierwaldstättersee.

Hàng ngày, những chiếc thuyền hơi nước ngược xuôi, đưa du khách đi thưởng ngoạn vùng hồ đẹp như tranh vẽ này. Vào những ngày trời nắng, bạn còn có thể chiêm ngưỡng những dãy núi ẩn hiện ở đường chân trời. Ánh nắng lấp lánh trên mặt hồ dường như càng làm cho hồ Lucerne quyến rũ hơn.

Kinh nghiệm du lịch Lucerne:

 • Nơi đẹp nhất để ngắm hồ Lucerne là khu vực đi bộ dọc bờ hồ, đoạn giữa Schweizerhofquai và Nationalquai. Từ chỗ này, bạn có thể vừa ngắm cảnh hồ vừa có thể nhìn thấy đỉnh núi Pilatus.
 • Từ Lucerne có khá nhiều tour để đi tham quan hồ. Tùy vào quỹ thời gian cũng như tùy theo bạn muốn tham quan bao nhiêu thị trấn, bạn có thể chọn giữa hành trình bốn giờ bằng tàu thường hay một giờ bằng du thuyền cao tốc. Lợi thế của hành trình bốn giờ là bạn sẽ có thể tham quan gần như tất cả các thị trấn nằm quanh hồ. Chi tiết về giá cả và thời gian có thể xem tại website của Lake Lucerne.
Advertisements

42 Comments

 1. The Wayfarer

  You know, I was in Lucerne for four days and I never went to the bridge or the Old Town! Spent all my time hiking around the mountains and taking the train to other towns! Guess I’ll have to do it next time.

  1. Len Kagami

   And I must do what you did 🙂 This time I didn’t have the chance to go to the mountains. How was your hiking? I have heard that the view from Mt. Pilatus is really awesome, right?

 2. Jolene

  Ahh… you did all the things I wanted to do on my itinerary! The shot of Chapel Bridge is so classic. A dreamy little town indeed… ☺️

 3. Mel & Suan

  Heheh… Suan has been triple unlucky with getting to Switzerland with Mel. So guess these pictures will have to do until we actually do get back to Lucerne again

  1. Len Kagami

   Such a pity! What did happen? I think we all have a so-called “unlucky destination”. For me, it is Milan. Every times I go there, it was either pouring rain or bitter cold. The fog was too thick that I couldn’t go to the cathedral’s rooftop and restaurants that I wanted to go are closed for unknown reasons 🙂

  1. Len Kagami

   My pleasure! I agree with you that the cost in Switzerland is certainly a deterrent. I had to plan my stay in Switzerland as cost-effective as possible. Longer stay will harm my bank account 🙂

 4. mercedescatalan

  Well captured, Len!! And you were really lucky with the weather! Lucerne has the fame of being the prettiest city in Switzerland. I’m not sure if the most beautiful, but it’s certainly one of the most charming and one of my favorite! I usually include Lucerne in the tours I make when family and friends visit me 🙂

   1. mercedescatalan

    I haven’t been!! I’ve only been in Baden during Fasnacht and the atmosphere was great! But Baden is a very small city… I’ve heard too that Lucerne’s Fasnacht is great. The most famous one in Switzerland is the one in Basel! I hope I can go one year… Maybe next one! This year, all festivities have been cancelled due to the coronavirus… 🙁

   2. Len Kagami

    Yeah, so annoying 🙁 So far, I haven’t plan any trip because outbreak can occur everywhere. Flight disruption and quarantine make things even more complicated. It would be better to stay at home…

   1. Bà Tám

    Cô cũng phải ngưng một số dự tính. New York Manhattan mới có trường hợp đầu tiên, mà từ chỗ cô ở đến đấy thì chỉ cách Manhattan chưa đầy một tiếng đồng hồ. Không biết sự đảo lộn này sẽ tiến triển đến mức nào. Thôi thì ngồi nhà xem phim travel vậy.

 5. vinneve

  We went there 3x already but unfortunately it’s not enough as I didn’t see the lion monument. Good to know this from your blog so we can check next time and perhaps spend more than a day there. Cheers!

  1. Len Kagami

   I would recommend spending more than one day there 🙂 Aside from the city, the lakeside villages is definitely worth visiting. Cheers and be healthy!

Leave a Reply