Time Travel in Dubai

Tiếng Việt

Known as the superlative and glamorous city, Dubai is perhaps one of the most popular destinations nowadays. The gem of the Middle East is famous for its skyscrapers, its gigantic shopping malls and the lavish lifestyle of its citizens. But Dubai is also full of history and cultural heritage. From the historic Al Fahidi neighbourhood to the bustling Deira to the still-developing Design District, Dubai is where tradition meets modernity.

 

Until the middle of the 18th century, Dubai was only a small fishing settlement on the shore of the Arabian Gulf and it was known by merchants for its pearling industry. Due to its close proximity to Iran, Dubai became attractive to Iranian and foreign tradesmen, making it an important trading location at the beginning of the 20th century. When oil was discovered in the 1960s, Dubai’s growth surged forward. However, the oil reservoirs in Dubai are very limited, and thus the emirate must find another way to sustain the long run.

Under the guidance of its brilliant rulers, Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum and his successors, Dubai utilized a large part of its oil revenue to build infrastructure, leading to enormous success in estate trading, aviation and tourism. Today, it is one of the most shining pearls in the Middle East with a strong economy and ultra-modern infrastructure. Yet Dubai is still able to maintain a rich history and it can integrate its many traditions into the modern lifestyle, making a trip to Dubai a memorable journey through the time.

1. Historic Al Fahidi

Characterised by a labyrinth of narrow walking lanes, sand-coloured houses topped with beautiful Barjajeel (wind towers), which provided natural air-conditioning, Al Fahidi is what Dubai looked like in the middle of the 19th century. These traditional buildings are made of natural materials such as muds, stones, corals, palm woods and teaks, and are separated by alleys and public squares. House’s windows and doors were also built in a special way to ensure the privacy and discretion of its owners.

Wind towers and alleys in Al Fahidi
Wind towers and alleys in Al Fahidi
Al Fahidi District
Al Fahidi District

This nicely restored neighbourhood played an important role in managing the emirate and organising the commercial ties overseas due to its strategic location at Dubai Creek until the early 20th century. Though the Golden Age of Al Fahidi has gone, the area is still home to numerous cultural and artistic institutions, ranging from exhibitions, museums to the cultural centre, Sheikh Mohammed bin Rashid Center for Cultural Understanding.

Sheikh Mohammed bin Rashid Center for Cultural Understanding
Coffee times at Sheikh Mohammed bin Rashid Center for Cultural Understanding
The eagle and its trainer
The eagle and its trainer. It was trained for hunting

Practical Information:

 • Al Fahidi is located in the northern part of Bur Dubai. To get there, take Metro 2 to the station: Al Fahidi.
 • For a deep guide of this district, you might consider joining a Heritage tour offered by Sheikh Mohammed bin Rashid Center for Cultural Understanding. Founded by His Highness himself, the centre is a perfect way to learn about the new culture. Due to its popularity, it is recommended to register for the tour in advance via their website.
Advertisements

2. Bustling Deira

At first glance, Deira looks unappealing with narrow, seedy alleys and unspectacular buildings. By the beginning of the last century, Deira was, however, the heart of Dubai where thousands of dhows (traditional naval vessel) landed, bringing tons of gold, spices, frankincense from Iran, Pakistan, India and elsewhere to the city. Goods are then gathered in the souk (bazaar), such as Gold Souk or Spice Souk, and sold to customers for a huge profit. Although Deira has lost its important role in recent years due to the development of areas further down the coast toward Abu Dhabi, it is still an unmissable part of Dubai.

Colourful spices at Spice Souk
Colourful spices at Spice Souk

Practical Information

 • The souk in Deira is where you can practice the art of dealing. You must bargain and do it hard. The salesman will start with an extremely high price, so you should reduce it at least by half, or even lower. The “walk-away” strategy might work.
 • Be prepared for the annoying salesmen who keep inviting you into their shops. If you do not show any interest, you will be fine. But if you show any interest, even just a little bit, they will stick to you like glue.

3. Modern Downtown

A modern Dubai filled with skyscrapers is perhaps the most conversant image to most of us. Having the highest building in the world, the world’s most luxurious hotel and the largest artificial island that has ever existed, Dubai deserves the title “The City of Superlatives”.

Dubai Marina Bay
Dubai Marina Bay
Burj Al Arab at sunset
Burj Al Arab at sunset

But Dubai’s vision does not stop there. Aside from a commercial centre, the pearl of the Middle East is evolving itself to a global centre of art and culture. New districts, for example, the Opera District (right next to the Burj Khalifa) with its brand new opera house in form of a dhow and the Design District filled with cutting-edge buildings and trendy shops clearly reflect this determination.

Opera District
Opera District
Burj Khalifa peeks up over the Design District
Burj Khalifa peeks up over the Design District

Practical Information

The new Design District lies on the western side of Dubai Down Town. The area is accessible by Bus D3 or D3A from the metro station: Burj Khalifa / Dubai Mall.

Advertisements

Dubai – Khi hiện đại pha lẫn truyền thống

Được biết đến như là một thành phố với những tòa nhà trọc trời xa hoa tráng lệ, những siêu thị to như một thành phố, những hòn đảo nhân tạo độc đáo, Dubai là một điểm đến hấp dẫn với nhiều du khách. Mặc dù hiện đại như thế, Dubai vẫn giữ được cho mình một nét gì đó cổ kính, một bản sắc riêng. Từ khu phố Al Fahidi, khu chợ ở Deira đến khu Dubai Downtown, Dubai là nơi truyền thống hòa quyện với cuộc sống hiện đại. Mãi cho đến giữa thế kỉ 18, Dubai chỉ được biết đến như là một làng chài nhỏ nằm ở Vịnh Ả Rập. Những người thương nhân từ Venice và các nơi đến đây để mua ngọc trai mà người dân ở đây đánh bắt được. Đến đầu thế kỉ 20, nhờ vào vị trí địa lí thuận lợi Dubai trở nên hấp dẫn hơn đối với các thương nhân từ Iran, Pakistan và Ấn Độ. Nhiều thương nhân từ Iran đã chuyển hẳn đến Dubai để sinh sống.

Tuy nhiên mãi cho đến khi dầu mỏ được phát hiện ở Dubai vào những năm 1960, tiểu vương quốc này mới thực sự phát triển. Mặc dù sở hữu khối lượng dầu mỏ không lớn, nhưng Dubai đã mạnh dạn sử dụng lợi nhuận từ dầu mỏ để đầu tư vào cơ sở hạ tầng, dẫn đến thành công rực rỡ trong lãnh vực bất động sản, hàng không và du lịch. Ngày nay, Dubai là một trong những thành phố hiện đại và có nền kinh tế phát triển nhất trong khu vực Trung Đông.

1. Al Fahidi

Đặc trưng bởi những tòa nhà màu nâu đất đan xen với những con đường lát đá, Al Fahidi chính là hình ảnh của Dubai khoảng 200 năm về trước. Những ngôi nhà truyền thống này được xây bằng bùn đất, san hô, gỗ đàn hương và gỗ tếch, và đều có một tháp gió để dẫn không khí vào nhà một cách tự nhiên. Cửa sổ và cửa ra vào cũng được xây theo một cách đặc biệt để đảm bảo sự riêng tư cho chủ nhân của căn nhà.

Wind towers and alleys in Al Fahidi
Wind towers and alleys in Al Fahidi
Al Fahidi District
Al Fahidi District

Với vị trí đắc địa ngay rìa của Vịnh Ả Rập, Al Fahidi từng là trung tâm kinh tế và chính trị của Dubai, nơi chính quyền kiểm soát các mối giao thương trong và ngoài nước. Mặc dù thời vàng son của Al Fahidi đã đi qua, khu vực này vẫn còn mang một giá trị văn hóa to lớn. Ngày nay, Al Fahidi là nơi tập trung của khoảng 50 bảo tàng, nhà triển lãm tư và công, cũng như trung tâm văn hóa Sheikh Mohammed bin Rashid Center for Cultural Understanding.

Sheikh Mohammed bin Rashid Center for Cultural Understanding
Coffee times at Sheikh Mohammed bin Rashid Center for Cultural Understanding
The eagle and its trainer
The eagle and its trainer. It was trained for hunting

Một số thông tin cần biết

 • Al Fahidi nằm ở phía Bắc của khu Bur Dubai. Trạm metro gần nhất là trạm Al Fahidi (Metro 2).
 • Để hiểu thêm về lịch sử của khu vực này và nền văn hóa Ả Rập bạn có thể tham gia Heritage tour của trung tâm Sheikh Mohammed bin Rashid Center for Cultural Understanding. Tour phải đăng kí trước qua website, nhưng tiền tour sẽ được thanh toán tại chỗ.
Advertisements

2. Deira

Với những con hẻm chật hẹp và những ngôi nhà cũ kĩ, có lẽ bạn sẽ nghĩ khu vực Deira này thật tồi tàn. Thực chất, nơi đây từng là trung tâm mua bán và tài chính của Dubai cho đến những năm đầu thế kỉ 20. Hàng ngàn thuyền buôn đã đem hàng hóa như vàng, gia vị, trầm hương từ khắp nơi đến đây để trao đổi và buôn bán trong những khu chợ sầm uất ngay bên con sông Dubai Creek chảy xuyên qua thành phố.

Colourful spices at Spice Souk
Colourful spices at Spice Souk

Ngày nay, do sự phát triển của các khu đô thị ở Dubai Downtown và khu vực dọc bờ biển, Deira dần mất đi tầm quan trọng của mình. Tuy nhiên, nó vẫn là một phần không thể thiếu của Dubai.

Một số thông tin cần biết

 • Bạn nên trả giá khi mua sắm ở các khu chợ Deira. Phần lớn người bán nói thách, giá rất cao. Bạn nên trả giá xuống ít nhất một nửa, thậm chí một phần tư.
 • Những người bán hàng trong các khu chợ Deira rất dai dẳng, thậm chí hơi thô lỗ. Một khi bạn đã hứng thú với một món hàng nào đó trong shop của họ. Họ sẽ đéo bám cho đến khi bạn mua.

3. Dubai Downtown

Dubai Downtown với những tòa nhà trọc trời có lẽ là hình ảnh quen thuộc nhất với chúng ta khi nhắc đến Dubai. Sở hữu tòa nhà cao nhất thế giới – Burj Khalifa, khách sạn sang trọng nhất thế giới – Burj Al Arab, và hòn đảo nhân tạo Jumeirah lớn nhất thế giới, Dubai xứng đáng với tên gọi là “Thành Phố của Những Cái Nhất”.

Dubai Marina Bay
Dubai Marina Bay
Burj Al Arab at sunset
Burj Al Arab at sunset

Nhưng tầm nhìn của những nhà lãnh đạo Dubai không chỉ dừng lại ở đó. Họ không chỉ muốn biến Dubai thành một trung tâm tài chính trong khu vực, mà còn muốn nơi đây trở thành một trung tâm về văn hóa và nghệ thuật. Để thực hiện tham vọng của mình, những khu vực mới chuyên về thiết kế và nghệ thuật đã và đang được hoàn thành. Ví dụ như Opera District với nhà hát opera mang hình con thuyền hoàn thành vào năm 2016, hay Design District với những tòa nhà mang phong cách tương lai nằm ở phía Tây thành phố.

Opera District
Opera District
Burj Khalifa peeks up over the Design District
Burj Khalifa peeks up over the Design District

Một số thông tin cần biết

  • Opera District nằm ngay cạnh tòa nhà Burj Khalifa và Dubai Mall.
  • Đối với Design District, bạn có thể đi taxi từ Downtown hoặc đi Bus D3 hay D3A từ trạm metro Burj Khalifa / Dubai Mall (Metro 1).
Advertisements

53 Comments

   1. Len Kagami

    Same here. I am not a fan of gigantic mall that sell everything. Too confusing and too many people. And thank you for your compliment 😉

 1. Bama

  I have yet to make my way to any of those glitzy cities in the Middle East, each filled with ultramodern, supertall skyscrapers. It’s nice, though, to see that in places like Dubai the historical quarters are well-preserved and still brimming with life. Again, you took some stunning shots! I particularly love the one with Burj Khalifa in the background.

 2. Jolene

  I really like your shots of the city at dusk. It’s much better than I have envisaged.
  What camera do you use? Have you gotten photography lessons before?

  1. Len Kagami

   Nope, I have never had any photography lesson. Only know some basic rules. I am using a Fujifilm X30, a compact camera. A DSLR is too heavy and too complex for me 😉

   1. Jolene

    Yep, I feel exactly the same… I can’t imagine carrying excess baggage when travelling so I shoot with my trusty iPhone! My husband’s been telling me to get a DSLR though, I’m yet to be convinced… 😐

   2. Len Kagami

    Well, your iPhone’s photos look impressive though 😉 The Fuji camera is also easy to use, even for a non-tech-savvy like me. I cannot understand all the parameters, but I am still able to make photos with it 🙂

   3. Jolene

    Thanks Len! I love my phone, can’t imagine life without it. Yea agree, we never use all the functions anyway. 🙂

 3. bestregardsfromfar

  Very nicely written and great pictures! Thanks for sharing, I’ve learnt some interesting things. We are going to Dubai and Abu Dhabi next week and would lije to focus on the older parts of town as well. I think I am going to be blown away by the contrasts!

  1. Len Kagami

   My pleasure! I am glad that you like it. I have heard that Abu Dhabi is more traditional than Dubai. So if you are looking for contrasts, I guess it is the place to go 😉 Enjoy the time there!

 4. jules

  Great post. Dubai changes so fast. I first visited in the 80s and subsequently a couple of times in the 90s. I’m sure if I return I’ll hardly recognise it!

  1. Len Kagami

   Indeed, it changed a lot. I saw some photos of old Dubai, around 20-30 years ago. The skyline was totally different, with only a few skyscrapers. And they keep building something new each year. So I guess the whole skyline would be much different in the next decade 🙂

  1. Len Kagami

   I think three days would be enough, if you do not include chilling time on the beach or shopping 🙂 Majority of attractions are accessible by metro or bus. But taxi is also affordable.

 5. 0007.ae

  Amazing pics. You explained Dubai very well and one can make time travel once they are in Dubai and visiting above-mentioned places. Thanks for sharing such a nice post.

 6. Megha's World

  You have a talent for taking pictures of the building and their beautiful architecture. Loved all the picture and your decision about Dubai. I have been to the place only once it was a short business visit so didn’t see too much. Now I know what to see next.Thanks for sharing.

 7. spiritofdragonflies

  Beautiful photos and guidance. I love the traditional, historical location more than the glitzy high-rises which seem to scream out over indulgence and overcrowding. Your photos of Al Fahidi gives a sense of community and peace – not sure if that is the case but if I were to visit that is where I would gravitate. Thank you for sharing.

  1. Len Kagami

   My pleasure! I think you shouldn’t worry about an overcrowded Al Fahidi because many visitors skip this place. They go to places that have AC or beaches 🙂 I was there at around 10:30 AM but there are only a dozens of people around. At noon, the alleys are all yours as locals either go to the mosque or take a break.

Leave a Reply