Advertisements

Kurashiki – The Town of Old Storehouses

Tiếng Việt

Totally in contrast to the surrounding concrete jumble, Kurashiki’s historic centre is a rare piece of old Japan that still exists. The quarter features narrow, flagstone streets, white-wall traditional houses lined along a delightful canal. Occasionally, a punt floats past propelled by an elderly local, giving us a glimpse into Japanese daily life centuries ago.

 

Nestled along a scenic canal at the foot of  Mt. Tsurugata in West Japan, Kurashiki boasts one of the most picturesque merchant’s quarter in Japan. The town’s history dates back to about 300 years ago when the shogunate took control of the area and turned it into an important trade centre for rice, sugar and other goods. In fact, the name “Kurashiki” can be roughly translated as “town of storehouses”, in which Kura (倉) refers to the storehouses in which the goods were kept.

Kurashiki Canal
Kurashiki Canal
Bikan Historical Quarter
Bikan Historical Quarter
Traditional storehouses
Traditional storehouses

While many cities in Japan were reduced to rubble in World War II, Kurashiki escaped the war largely unscathed. Its old town, the Bikan Historical Area, is well-preserved, and many of the original storehouses with grey and white trellis-patterned walls, elaborate ceramic roofs remain in beautiful condition. The storehouses share space with drooping willow trees along the banks of the old canal, which is connected by a stone arched bridge. At sundown, gentle lights appear along the canal, bringing delight to the remaining visitors.

Elaborate roof tiles
Elaborate roof tiles
A bride on the arched stone bridge
A bride on the arched stone bridge
Sake shop in Kurashiki
Sake shop in Bikan Historic Quarter
A bunt poled by an elderly local
A bunt poled by an elderly local
Bikan at sunset
Bikan at sunset

Just a short walk from the canal district is Honmachi, once a thriving merchants’ and artisans’ quarter. With narrow, flagstone streets lined with machiya (traditional wooden townhouse), Honmachi gives visitors a sense of where people lived and worked in the centuries past. Today, although most of these buildings are renovated into quaint souvenir shops, cosy cafés, izakaya (pub-restaurant) or guest house, their storefronts are still maintained to preserve the old structure of the townscape.

The street of Honmachi
The street of Honmachi
A typical machiya
A typical machiya (traditional wooden townhouse)
Honmachi
Souvenir shop in Honmachi
An izakaya
Izakaya – Japanese pub restaurant

Practical Information

 • The easiest way to Kurashiki is taking the train from Okayama Station. The trip takes approximately 15 minutes and costs 320¥ one way.
 • Located on the Shinkansen Sanyo line, Okayama Station is well connected to major cities, such as Hiroshima (35 minutes), Osaka (1 hour) and Tokyo (about 3 hours).
 • JR Pass holders are exempted from all charges.

Advertisements


Ngược dòng thời gian ở Kurashiki

Nằm dọc theo một con kênh thơ mộng dưới chân núi Tsurugata miền Tây Nhật Bản, thị trấn Kurashiki sở hữu một trong những khu phố cổ đẹp nhất nước. Ngôi làng có lịch sử hơn 300 năm này từng thuộc quyền quản lí của các samurai. Họ đã biến Kurashiki từ một vùng đất nông nghiệp thành một đầu mối giao thương quan trọng ở phía Tây cố đô Kyoto. Lượng hàng hóa, đặc biệt là lúa gạo, qua đây nhiều đến nỗi thị trấn phải xây dựng thêm nhiều nhà kho để chứa chúng. Từ đó, cái tên “Kurashiki” được đặt cho thị trấn này. Kura (倉) trong tiếng Nhật có nghĩa là nhà kho, và “Kurashiki” có thể tạm dịch là “thị trấn của những nhà kho”.

Canal District
Kurashiki Canal
Bikan
Bikan Historical Quarter
Merchant's houses
Traditional storehouses

Trong khi nhiều thành phố ở Nhật Bản đã bị phá hủy hoàn toàn trong Thế Chiến II, Kurashiki đã may mắn không bị tổn hại nhiều. Khu phố Bikan với những kiến trúc cổ được bảo tồn gần như nguyên trạng. Trái ngược với hình ảnh những khối nhà xi-măng ở gần ga Kurashiki, Bikan hiện lên như một bức tranh với những dãy nhà cổ, tường trắng và mái ngói chạm trổ tinh xảo, xếp dọc theo một con kênh êm đềm. Điểm xuyến vào đó là một cây cầu đá và hàng liễu xanh rũ bóng xuống dòng nước. Thỉnh thoảng, một con thuyền nhỏ, chèo bởi một lão phu, nhẹ nhàng trôi qua, khiến ta có cảm giác như đang ngược dòng thời gian về những thế kỉ trước. Khi đêm xuống, bờ sông càng trở nên lung linh hơn bởi những ngọn đèn ánh sáng nhẹ nhàng, khiến nhiều du khách nán lại, không nỡ rời đi.

Elaborate roof tiles
Intricate patterns
Arched Stone Bridge
A bride on the arched stone bridge
A Store in Canal District
Sake shop in Bikan
A bunt
A bunt poled by an elderly local
Bikan at Sundown
Bikan at sunset

Cách Bikan vài bước chân là quận Honmachi, nơi từng là khu vực sinh sống của các nghệ nhân và thương gia giàu có. Với những con phố nhỏ lát đá và những dãy nhà machiya (nhà phố truyền thống Nhật Bản), Honmachi cho du khách một trải nghiệm về cuộc sống thường nhật của người dân địa phương trong những thế kỉ trước. Mặc dù phần lớn những ngôi nhà này đã được tu sửa, biến thành những tiệm đồ lưu niệm độc đáo hay những izakaya (tiệm ăn nhỏ, đậm nét truyền thống và chuyên biệt một vài món ăn) ấm cúng, nhưng bên ngoài vẫn không thay đổi gì nhằm gìn giữ vẻ cổ kính tổng thể của toàn khu vực.

The street of Honmachi
The street of Honmachi
A typical machiya
A typical machiya (traditional wooden townhouse)
Honmachi
Souvenir shop in Honmachi
An izakaya
Izakaya – Japanese pub restaurant

Một số thông tin cần biết

 • Cách dễ nhất để đến Kurashi là đi xe lửa từ ga Okayama. Chuyến đi mất khoảng 15 phút và giá vé là 320¥, một chiều.
 • Nằm trên tuyến Shinkansen Sanyo, bạn có thể dễ dàng đi đến Okayama bằng tàu Shinkansen từ Hiroshima (35 phút), Osaka (1 tiếng) hay Tokyo (hơn 3 tiếng).
 • JR Pass có thể sử dụng được trên tất cả các tuyến đường này.
Advertisements

12 comments

 1. Quán bán mì trông như trong phim ấy, Len! Đi như thế này mới đáng gọi là du hành ký. Cám ơn cháu.

  1. Quán đó đúng kiẻu Nhật ạ! Cảnh ở làng này ngoài đời còn đẹp hơn trong ảnh ạ. Cháu thấy VN tour organizer dở khi chỉ tập trung vào mấy cities để shopping. Đồ đạc thì mua đâu cũng được, nhưng cảnh đẹp thế này thì chắc chỉ thấy 1 lần trong đời.

 2. Kurashiki looks so different in the afternoon just before sunset as its streets seem to be deserted. When I was there all corners of the Bikan historical area were full of tourists, although most of them were Japanese. By the way, it’s lovely to see images of this part of Japan again. I didn’t know this place existed until the day my friend and I arrived in Okayama; that night a fellow diner told us about Kurashiki and convinced us to go there.

  1. Actually, I first know about Kurashiki by reading your blog 🙂 Before that, I haven’t even heard its name. Thanks for your wonderful post, I know about this charming town and was able to visit it on my first trip to Japan. It’s exactly what I want to see!

 3. Hay quá! Tớ thích tất cả những bài trong series Nhật của bạn. Tớ đang lên lịch trình chuyến đi Nhật và cũng chỉ muốn đến những thị trấn thành phố nhỏ như này! Cảm ơn thông tin của bạn nhiều!

  1. You welcome! Tớ chỉ mới đi có vùng Kansai thôi nên cũng chưa có nhiều thông tin lắm, nhưng nếu bạn cần hỏi gì thêm thì cứ tự nhiên 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: